Lekeye en sık sebep olan neden güneş ışınlarıdır. Cilt kendince güneşten korunmaya çalışırken bu lekeler oluşmaktadır. Güneş ışınlarından korunma, leke oluşumunu önlemek için dikkat edilmesi gereken en önemli unsurdur. Yukarıda saydığımız dış ya da iç etkenler ciltteki hücreleri uyararak bu hücrelerde melanin maddesinin toplanmasına neden olur. Aslında bu bir savunma mekanizmasıdır. Etkene karşı deri, kendini korumaya çalışmaktadır. Etken ortadan kalktığı halde bu madde o bölgede kalabilir. Bu oluşum ciltte leke olarak gözlenir. Kozmetik ürünleri olarak kullanılan; alkollü ıslak mendiller, deodorantlar, tüy sarartıcı kremler, bronzlaştırıcı kremler gibi ürünlerin hatalı kullanımları, özellikle güneşle temas etmeleri, hamilelik dönemi, bazı ilaçların kullanımı ciltte lekelenmelere yol açabilir.
Leke Tedavisi
Lekede en iyi tedavi lazer tedavisidir. Merkezimizde lazer tedavi olarak Q Switch Nd Yag Lazer kullanmaktayız. Lazer Tedavisi, lekelerde bulunan melanin ismindeki boya maddesine tutunur. Bu sırada oluşan yüksek enerji bu hücrelerin ölümüne neden olur. Ölü hücreler ve içlerindeki bu boya maddesi ciltten savunma hücreleri ile uzaklaştırılır. Böylece bölgedeki leke azalmaya başlar. Tedavi 1 kürden oluşur.1 kür 10 seansıdır. Seanslar haftada 1 yapılır.
Leke nedir?
Lekeler ciltte düz, kahverengi, siyah olarak bulunurlar. Genellikle cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde karşımıza çıkar.
Leke oluşmasının sebepleri nelerdir?
Ciltte leke oluşmasının asıl nedeni melanositlerin fazla bir şekilde melanin salgılamasıdır. Melaninin fazla salgılanmasının başlıca nedenleri ise güneş ışınlarına maruz kalmak, hormonsal dengenin bozulması, ilaçlar, kimyasallar, konjenital hastalıklar vb. şeklindedir.
Kimlerde leke oluşma oranı daha yüksektir?
Lekeler herhangi bir kişide oluşabileceği gibi bazı kişilerde ihtimal daha yüksektir. Özellikle 40 yaşın üstünde olanlarda, hassas ve açık tenli olanlarda, çok fazla güneşe maruz kalan ve bronzlaşan kişilerde karşımıza çıkar.
Lekelerin zararları veya riskleri nelerdir?
Acı, kaşıntı vb. durumlar yada günlük hayatı etkileyen bir etkisi yoktur. Lekeleri olan kişiler daha çok estetik nedenlerle tedavi olmayı seçerler. Yalnızca uzun süredir var olan güneş lekeleri bir süre sonra tümöre dönüşmesi söz konusu olabilir. Bazı güneş lekeleri ise sonradan Melanom denilen kanserlere dönüşebilir.
Lekeler nasıl teşhis edilir?
Dermatoloğunuz lekenizin karakterini kolayca teşhis edecektir. Bu amaçla çeşitli ışıklar ve Dermatoskop denilen bir teşhis aracı kullanabilir. Gerekirse biopsi yapabilir.
Tedavi ile lekelerden kurtulmak zor mudur?
Sık görülen lekelerin çoğu genellikle yüzeysel lekelerdir. Profesyonel tedaviler uygulanırsa zorlayıcı bir süreç değildir.
Lazerle leke tedavisi nasıl yapılır?
Lazer ışını, yoğun melaninli lekelerin hücreleri tarafından absorbe edilir ve burada ısı enerjisine dönüşür. Isı enerjisi sayesinde leke hücreleri buharlaşırken, sağlıklı cilt hücreleri bundan etkilenmez.
Leke tedavisinde neler uyguluyoruz?
1.Melazma tedavisi
Melazmayı yani yaygın cilt lekelerini kontrol altına alır ve tedavi eder.Güvenli ve etkilidir.
2. Pigmentli lezyonlar
Fotoyaşlanma ve çeşitli lekeler ile savaşır. Minimum iyileşme süresi ile güvenli tedavi, diğer teknolojilerden daha iyi sonuçlar ..
3. Tattoo silme
Siyah ya da renkli dövmeleri yüksek teknoloji ile kalıcı olarak siler.
4. Karbon peeling
Yüzeysel lekeleri yok eder, genişlemiş gözenekleri azaltır, cilt dokusunu iyileştirir ve cildin yağlılığını kontrol altına alır. Hollywood peeling olarak bilinir.