Akne Nedir?
Akne yani sivilce, cildin orta tabakasındaki yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Sivilce Tedavisi Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah ve beyaz noktalar (komedonlar) oluşur. Daha sonra bu komedonlar bakteriler tarafından istila edilir ve ciltden kabarık kırmızı ve iltihabi şişlikler oluşur. Aşırı büyük olanlar deride iz bırakırlar.
Akne genellikle ergenlik çağında başlar ve otuzlu kırklı yaşlara kadar uzayabilir. Bebeklik döneminde görülebilen ve geçici, iyi huylu akne tipi de vardır. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır. En sık; yüz, sırt, kol ve göğüs bölgelerinde görülür.
Sivilce Oluşumuna Etki Eden Faktörler Nelerdir?
Akne oluşumunda; genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların rolü vardır. Her iki cinste de testesteron hormonunun rolü bilinmektedir.
Bazı vakalarda testesteron hormonu fazlayken bazı vakalarda testesteron normal ancak yağ hücrelerinin testesterona yanıtı aşırıdır.
Anne babanın birinde akne görülmesi çocuklarında akne ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır.
Kimi ilaçların özellikle hormon ilaçlarının akne artırıcı özelliği vardır.Bazı ilaçların kullanımından sonra ani ve şiddetli akne oluşumu gözlenebilir.
Bazı vakalarda cildin aşırı yağlı olması esas faktördür.
Kalitesiz kozmetik ürünler, aşırı yağlı besinler akneyi artırabilirler. Aknenin yoğunluğu sonbahar ve kış mevsiminde de artış gösterebilir.
Mesleki veya kimyasal maruziyete bağlı akne ortaya çıkabilir. Ağır yağlar, gres, polivinil klorür, klorlu aromatik hidrokarbonlar ve katran maruziyeti akneye neden olabilir.
Sivilce Tanısı ve Ayırıcı Tanısı
Tanı, öykü ile konur. Uzun süreli güçlü antibiyotik kullananlarda antibiyotiğe dirençli akne ortaya çıkabilir.
Sivilce tedavisi
1. Hafif akne (sivilce) tedavisi
Hafif derecede ki aknelerde genellikle topikal yani dışarıdan sürme şeklinde ilaçlar kullanılır. Su ile hafif bir temizleyici veya antiseptik jel kullanarak günde iki kez yıkama ve yağ baskılayıcı toniklerin kullanımı önerilir. Akne tedavilerinin, sadece akne üzerlerine nokta halinde değil tüm etkilenen alanlara yayarak uygulanması daha başarılı sonuçlar doğurur. Tedavi ajanları ilk 2-4 hafta kuruluk yaratabilir. Zamanla cilt bu reaksiyonları göstermez. . Şiddetli tahrişlerde tedaviyi bırakmalı ve doktorunuzla görüşülmelisiniz. Yağsız bir nemlendirici kuruma şikayeti için kullanılabilir. Yağlı kozmetikler, fondoten, krem ve güneşten koruyucular kullanılmamalıdır. İyileşme 2-4 ay arasında olabilir
2. Orta dereceli aknede (sivilce) tedavi
Burda da topikal ajanların yanısıra oral(hap ya da kapsül şeklinde ağızdan alınan) tedaviler de uygulanır. Kadınlarda östrojen ve antiandrojen tedaviler ( doğum kontrol hapları ve spiranolakton gibi) de kullanılabilir. Tedaviye dirençli aknede isotretionin tercih edilir.
3. Şiddetli aknede (sivilce) tedavi
Şiddetli akne (sivilce) ağızdan ilaçlarla tedavi edilir. Hasta mutlaka dermatolog kontrolünde olmalıdır. Pekçok hasta oral isotretionin ile tedavi edilir.
Sivilcede ilaç dışı tedavi seçenekleri
İlaçlarla beraber ya da tek başına en sık uyguladığımız cihaz tedavileri: Altın iğneli radyofrekans, IPL , Q Switched NDYAG lazerdir.
Bununla beraber akne mezoterapileri, kimyasal peelingler, akıllı peelingler, greenpeel, retinollü peelingler de tedavide başarımızı artırmaktadır.Sivilce Tedavisi